News

Home » News » Architecture » Amoeba Wall Project Featuring Kalwall Earns More Awards

Amoeba Wall Project Featuring Kalwall Earns More Awards

Posted by Kalwall in Architecture, Awards, Education on 06/08/2017
amoeba cell

Inspired by the fluid movement of the amoeba cell, a design team from the MIT Media Lab in Boston, Mass., created the Amoeba Wall Dynamical Space Reconfiguration Tool for a constantly changing work environment.

Kalwall translucent sandwich panels were an essential feature of the design, giving the wall structural integrity and aesthetic appeal. The combination of beauty and flexibility earned the project three awards, including a prestigious Golden A’ Design, at the A’ Design Award and Competition.

The A’ Design Award and Competition is billed as the world’s largest design competition for designers, innovators and companies.

Amoeba Wall was honored with the Golden A’ Design Award for Lighting Products and Lighting Projects Design, as well as two Silver A’ Design Awards for the Furniture, Decorative Items and Homeware Design category, as well as the Arts, Crafts and Ready-Made Design category.


The wall was originally created for The Tomorrow’s Workplace 2016 design competition, challenging teams of designers to define “how will offices enable workers to be the best they can be?”

Honghao Deng, the lead designer of the MIT Media Lab project, praised Kalwall panels and the role they played in the design of the Amoeba Wall.

“The Kalwall daylighting panel is not only beautiful and has great light diffusion, but is also amazingly easy to deal with,” Deng said. “It’s incredibly lightweight and structurally sound.”

The transformable wall employs robotics technology to create a hyper-efficient, dynamically reconfigurable structure. The innovative robotics and unmatched quality of Kalwall panels combine to create a flexible and lightweight piece of architecture that accommodates a wide range of activities in a small space.